16 Mart 2021 Salı

YENİDEN ADANA!

(Adana Büyükşehir Belediyesi, 16 Mart 2021)

Adana’nın pandemi sonrası toparlanma döneminde, konumlanmak istediği yeri ve gelişme eksenlerini, hep beraber tartışarak belirlemek için “Adana’da Kamu-Özel Sektör İletişimi ile Vizyon Tayini” başlıklı müzakereli tercih çalıştayımızı, tüm paydaşlarımızla başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.
Kamu-Özel Sektör İletişimini bir araç olarak kullanarak hem COVID-19 sırasında hem de sonrasında Adana ekonomisinin hızlı toparlanması için gereken politikaları müzakere etmek üzere Adana Büyükşehir Belediyemiz, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından uzun süredir planlanan bu projenin hedefi “Yeniden Adana”sloganı ile belirlenmiştir.


Adana ilimizdeki karar verici kurum ve kuruluşları kapsayan Yönlendirme Komitemiz; Adana Valimiz Sn. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zeydan Karalar, Çukurova Üniversitesi Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mehmet Tümay, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz Sn. Savaş Ülger, Adana Sanayi Odası Yön.Kur.Başkanımız Sn. Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yön.Kur.Başkanımız Sn. Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Yön.Kur.Başkanımız Sn. Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yön.Kur.Başkanımız Sn. Bekir Sütcü’den oluşmuştur.
Tarım, imalat, enerji, hizmetler ve turizm alt başlıklarında Adana’nın sorunlarını, konunun paydaşları ile derinlemesine inceleyecek olan bu çalıştaylar bütünü ile Adana’nın pandemi sonrası ve gelecek vizyonu çok daha net bir şekilde ortaya konacaktır.
Bu önemli çalıştayda yaptığımız sunumda şu konuları gündeme getirdik;
⏹1980’lerden itibaren başlayan Adana’nın dönüşümünde, maalesef ilimizin bu dönüşümde etkin olamadığını görüyoruz. Şehrimizin dünyadaki konjektür ve gelişime ayak uyduramadığını da fark ediyoruz.
⏹Yapılan birçok analizde, potansiyeli çok yüksek ama potansiyelini istediği gibi kullanamayan iki şehrimiz Adana ve Samsun. Bu çalıştayın önemi bu noktada çok değerli.
⏹1980’lerden sonra sektörlerin dünyadaki durumu değişmiştir. Hizmetler sektörü çok ön plana çıkarken, tarım ve sanayinin önemi görece azalmıştır. Adana ilimiz bu değişiklerde doğru bir rotada ilerleyememiştir.
⏹Kamu yatırımlarından aldığı pay, özel sektör yatırımları, mevcut teşvik uygulamaları gibi bir çok unsur Adana’nın gerek Türkiye ekonomisindeki payının, gerekse istihdamındaki payının azalmasına neden olmuştur.
⏹Adana bir zamanlar tarımın çok daha etkin olduğu bir dönemde; net göç alan bir il iken, hizmetler sektörünün ön plana çıkması ile net göç veren bir il haline gelmiştir. Adana, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre net bazda en fazla göç veren iller arasında ilk beştedir. Adana yıllık 50 bine yakın göç alırken, 60 binlerin üzerinde göç verir duruma gelmiştir.
⏹1927 yılından itibaren sanayinin gelişmesine paralel olarak 1995 yılına kadar göç alan Adana ili, 1990 nüfus sayımında 4.büyük il olmuştur. 1995-2000 döneminden itibaren Adana, göç veren iller arasında yer almaya başlamıştır. Ortalama binde 6,6 net göç hızı ile göç veren iller arasında yer alan Adana, her yıl ortalama net 13.366 kişi nitelikli göç vermekte, diğer yandan niteliksiz göç almaktadır.
⏹1980’lerde Devlet İstatistik Enstitüsü’nün ve DPT’nin çalışmalarında; sadece nüfus değil, ekonomi ve bir çok sosyo-ekonomik verilerde ilk dört il arasında gözüken Adana günümüzde 20’li sıralara inmiştir.
⏹Artık kalkınmanın sadece iktisadi boyutlarda değil; sağlık, ekonomi ve eğitimin de baz alınarak hazırlandığı TEPAV’ın ve ilgili Bakanlıkların insani gelişmişlik endekslerinde maalesef 37. sıradayız.
Bu noktada durumu şöyle özetlemek mümkün; Adana yürümüş, çevredeki iller koşmuş.
Bu toplantının en önemli faydası; iç ve dış paydaşlar ile Adana’mızın röntgeninin doğru çekilerek, koordinasyonun güçlü sağlanması olacaktır. İhtiyaç analizlerini doğru yapıp, şehrimizin önceliklerine birlikte karar vereceğiz.
Adana’nın hangi yöne ilerlemesi gerektiğini, hangi projelerin ve yatırımların gerçekleştirilmesi gerektiği ve bunların iç ve dış kaynaklarla nasıl finanse edileceğini en üst düzeyde sahiplenerek, TÜM ADANALILAR olarak ADANAMIZIN geleceğini hep birlikte belirleyeceğiz.
İşte onun için #YenidenAdana!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder