Bu çalışmada gerek dünyada gerekse ülkemizde tarih boyunca bazı dönemlerde para, bazı dönemlerde tasarruf ve yatırım aracı, bazı dönemlerde ise değerli bir emtia olarak her zaman ekonomik yapı içinde önemli bir yer tutan Kıymetli Madenler ve bu madenlerin işlem gördüğü piyasalar ve konuya ilişkin mevzuat hükümlerine yer verilmiştir.
Kıymetli maden olarak tanımlanan altın, gümüş ve platinin genel özellikleri, arz-talepleri, üretim miktarları ve yıllar itibariyle fiyat hareketleri ulusal ve uluslararası literatürün taranması ve bu konuda tablo ve grafiklerden faydalanılarak ayrıntılı olarak incelenmiş ve söz konusu madenlere ilişkin spot, vadeli ve ödünç işlemlere yer verilmiştir.
Dünyada önemli Kıymetli Maden Borsaları’ndan bahsedilerek özellikle Londra Külçe Piyasaları Birliği (LBMA)’nin işlemleri ve performansı üzerinde durulmuş ve İstanbul Altın Borsası (İAB) ile bir performans karşılaştırılmasına gidilmiştir...
Türk finans sektörünün, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan (İMKB) sonra ikinci büyük piyasası olarak kurulan İstanbul Altın Borsası’nın (İAB), faaliyete geçişinin beşinci yılını kutladığı 26.7.2000 tarihi itibariyle toplam 59 üyesi bulunmaktadır. Altın piyasasının istenilen seviyeye gelebilmesi için İstanbul Altın Borsası gerekli fakat tek başına yeterli değildir. Çalışmamızın son kısmında Türkiye’de Daha iyi bir altın piyasası için altının saflaştırılması, işlenmesi ve hareketini kolaylaştıracak kurumlara ve de altına dayalı mali araçlara ihtiyaçtan söz edilerek, borsa ile birlikte gelişme göstermesi beklenen altın bankacılığı ve altına dayalı mali araçlara ile altın rafinerisi kurulma çalışmaları üzerinde durulmuştur.
..................................
..................................
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder