YENİ"Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Yoksul Odaklı Büyüme" adlı yeni kitabım Gazi Kitabevi tarafından yayınlanmıştır"
187 ülkenin 1990-2015 dönemini kapsayan çok boyutlu BKH oluşturularak ülkelerin kalkınma düzeyleri ve hedefleri gerçekleştirme konusundaki performansları ölçülmüştür. UNDP'nin Eğitim, Sağlık ve k.b Geliri baz alarak hesapladığı İGE’nde Türkiye 72'inci sırada yer alırken, 187 ülkenin 1990-2015 dönemini kapsayan, BKH Endeksinde ise Türkiye “ORTA” Kalkınma Düzeyiyle 97’inci sırada yer almıştır. Türkiye hedeflerin gerçekleştirilmesinde ise %79.50 başarı değeri ile “KISMEN BAŞARILI” olmuş ve 88’inci sırada yer almıştır.
Kitapta temel olarak aşağıdaki sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır:
- Büyüdük ama kalkındık mı? Ülkeler gelir ve gelir dışında YAKINSIYOR mu?
- Bir ülkede kişi başına gelirin yüksek olması, tek başına o ülkenin kalkınmış, gelişmiş ülke olarak kabul edilmesi için yeterli midir?
- BÜYÜMEYE-GELİRE aşırı odaklanarak İNSANİ GELİŞMEYİ ve YAŞAM KALİTESİNİ-REFAH VE MUTLULUĞU ıskalıyor muyuz?
- Büyüme kapsayıcı mı? Yoksullara da yansıyor mu?
- Uluslararası ve yerel fonlar kalkınmada etkin kullanılıyor mu? Performansa dayalı fon dağıtım mekanizması nasıl olmalı?
- Fonlar ülkelerin önceliklerine göre nasıl kullanılmalı?
- Türkiye’nin performansı başta G20 üyesi olmak üzere yükselen ekonomilerle kıyaslandığında ne durumdayız?
Parasal ve parasal olmayan göstergeleri içinde barındıran çok boyutlu bir kavram olan kalkınmada parasal olmayan göstergelerin daha fazla ağırlığa sahip olduğu ortaya konulmuştur. Parasal olmayan BKH ve parasal gösterge olan kişi başına milli gelirin ağırlıklı ortalamasıyla hesaplanan “KALKINMA ENDEKSİNDE” ülkelerin sıralaması nasıl değişmektedir?
Türkiye’de büyümenin yoksulluğu azaltıp azaltmadığı başka bir deyişle büyümenin yoksul yanlı olup olmadığı yönünde yapılan analizler nasıl sonuçlar verdi?
Hangi ülkeler hangi alanda daha iyi, hangi alanda daha kötü durumda? Türkiye’de en kötü kalkınma göstergesi neden “Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadının Konumunun Güçlendirilmesi”?
Türkiye’de başta cinsiyet eşitliği olmak üzere, kalkınma düzeyinin ve performansının artırılmasında, insanı merkeze alan, fırsat eşitliği sağlayarak beşeri sermayeyi ve yaşam kalitesini yükseltecek, yoksul odaklı, sürdürülebilir, kapsayıcı büyüme ve kalkınma politikaları nasıl uygulanmalıdır?
Uluslararası fon sağlayıcı kuruluşlar ve ülkeler nerede, hangi alanda, kimlere nasıl ve ne düzeyde fon sağlanması konusunda hangi selektif politikaları uygulamalı? Performansa dayalı fon dağıtım mekanizması nasıl uygulanmalı?
Ülkeler arasında kalkınmışlık seviyesi farklılığı ortaya konarak, daha objektif kriterlere bağlı olarak ülkelerin sıralaması ve uygulanacak sosyo-ekonomik politikalar nasıl tespit edilmeli?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder