28 Aralık 2017 Perşembe

DÜNYA BANKASI'NIN YAPISI, FAALIYETLERI & TÜRKIYE EKONOMISINE ETKILERI

YENİ: KİTAP YAYINI

 "DÜNYA BANKASI'NIN YAPISI, FAALIYETLERI & TÜRKIYE EKONOMISINE ETKILERI: Finansmanı Dünya Bankası’nca Sağlanan Proje ve Programlar & Türkiye Ekonomisine Etkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı yeni kitabım LAP  LAMBERT Academic Publishing tarafından ISBN: 978-620-2-06525-2 numarası yayınlanmıştır. 

 1944 yılında “Bretton Woods Sistemi”nin önemli bir parçası olarak kurulan Dünya Bankası, uluslararası parasal sistemde dünyadaki kalkınma yardımı kaynaklarının en önemli aktörlerinden birisi olarak öncü bir rol ve önemli misyonlar üstlenmiştir... 

6 Haziran 2017 Salı

YÜKSELEN EKONOMİLERDE BÜYÜMEDEN YOKSULLAR DA FAYDALANIYOR MU?

YENİ MAKALE YAYINI... 

Çalışmam KaraTahta İş Yazıları Dergisi, 7’inci sayısında yayınlanmıştır. Makaleye http://www.dergikaratahta.com./files/karatahta-is-yazilari-7.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.


Bu çalışmada, yoksulluk ve kalkınma olgusu çok boyutlu bir perspektifle, yoksulların önceden belirlenmiş kriterlere göre büyümeden daha çok faydalanmasını, sadece ekonomik büyümeyi yeterli bulmayıp, büyümenin gelir dağılımına etkisi üzerinde odaklanarak yoksulluğu azaltan, Yoksul Odaklı Büyüme çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışmada ekonomik büyüme, gelir dağılımı, yoksulluk ve kalkınma göstergeleri arasında bir korelasyonun varlığı ortaya konulmuştur. Başta Türkiye olmak üzere yükselen ekonomilerde, YOB’nin ölçülmesi için bir yöntem geliştirilmiş ve ülkelerin YOB konusundaki performansları ölçülmüştür.

Böylece analize konu yükselen ekonomilerde büyümenin yoksul odaklı mı yoksa yoksullaştıran büyüme mi olduğu test edilmiş ve yükselen ekonomiler için, faydalı ve uygulanabilir önerilere yer verilmesi amaçlanmıştır...

14 Mayıs 2017 Pazar

COST & BENEFIT ANALYSIS OF INVESTMENT PROJECTS FINANCED BY THE WORLD BANK

By Ergul Haliscelik, "COST & BENEFIT ANALYSIS OF INVESTMENT PROJECTS FINANCED BY THE WORLD BANK",  

International Balkan and  Near Eastern Social Sciences Congress Series IV. IBANESS Congress Series-Russe / BULGARIA , 08-09 Nisan, 2017

 The World Bank Group is composed of 5 closely associated institutions. 189 member countries are the owners of these institutions and   have authority and final decision power. These institutions have different missions and specialize in different aspects of development but they use their comparative advantages to work collaboratively toward the same overarching goal of poverty reduction. 

5 Ocak 2017 Perşembe

ÜLKELERİN YÖNETİM BİÇİMLERİ İLE KALKINMA DÜZEYLERİ ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?

YENİ: ÜLKELERİN YÖNETİM BİÇİMLERİ İLE KALKINMA DÜZEYLERİ ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?


1- Ülkelerin Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) Endeks Sonuçları-Sıralamaları-Kalkınma Düzeyleri ve Yönetim Şekilleri:
Yoksulluğun azaltılması, sağlık, eğitim, cinsiyet eşitliği, çevre ve insan refahını etkileyen diğer birçok konuda 60 göstergeyi kapsayan Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) gerek küresel düzeyde gerekse ülkeler bazında en geniş tanımlı kalkınma ve yoksullukla mücadele göstergeleridir. BKH Endeksi, 44 gösterge, 19 hedef ve 8 amacın ortalamaları baz alınarak, 187 ülkenin 1990-2015 dönemini baz alınarak hesaplanmıştır. 

Ülkelerin kalkınmışlık düzeyi 2015 yılı istatistik sonuçları baz alınarak 5 kategoride sıralanmıştır:
1- ÇOK YÜKSEK2- YÜKSEK,  3- ORTA,  4- DÜŞÜK &  5- ÇOK DÜŞÜK
Detay bilgilere “Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Yoksul Odaklı Büyüme adlı kitabımda yer verilmiştir: